Návrhy VZN o zmenách miestnych daní primátor stiahol z rokovania MsZ

23.11.2011 Prešov

Prešov 23. novembra (TASR) – Všeobecne záväzné nariadenia (VZN) o zmenách v sadzbách daní z nehnuteľnosti, miestnych daní a zmene poplatkov za komunálne a drobné stavebné odpady dnes mestské zastupiteľstvo neprerokovalo.
Tri dôležité dokumenty, ktoré je potrebné schváliť v súvislosti s tvorbou rozpočtu na budúci rok, primátor z rokovania stiahol. Materiály prešli komisiami i mestskou radou, k definitívnej dohode sa však nepodarilo dospieť.
Návrhy počítali so zvýšením dane z nehnuteľností, čo všetky poslanecké kluby pripustili, názory na výšku však boli rôzne. Na schválenie návrhov VZN bolo potrebné získať podporu 3/5 väčšiny poslaneckého zboru.
\"Medzi poslaneckými klubmi sa diskutuje o možnostiach dohody. Je to závažný materiál a ja budem rád, ak sa nájde konsenzus, aby to bolo prijaté s čo najväčším počtom poslancov,\" konštatoval Hagyari. Uvedomuje si, že ide o nepopulárne opatrenie, ale súčasné príjmy rozpočtu jednoducho nepostačujú na vykrytie financovania činností, ktoré mesto musí zabezpečovať.
\"Miestne dane boli pred 10 rokmi zle nastavené. Nepočítali s amortizáciu, nepočítali s opismi, s rezervou na opravy a rekonštrukcie,\" pripomenul Hagyari. V prípade dane z nehnuteľnosti však podľa neho nejde o závratné sumy. Vysvetlil, že napríklad za priemerný trojizbový byt by sa ročná daň zvýšila asi o 12 eur.
\"Tieto návrhy VZN budú predložené v decembri na ďalšom mestskom zastupiteľstve spolu s návrhom rozpočtu mesta. Verím, že dovtedy sa podarí dospieť k dohode,\" uzavrel Hagyari.
 

Vyberte región